fredag 3 juni 2011

Tävling whippetrace!

Torsdagen 2 juni, Kristi Himmelsfärdsdag, var det dags för Nevis första tävling i whippetrace! **
I strålande sol och med lite pirr i magen körde vi till Asarumsbanan där det redan var ganska mycket folk när vi kom. Kl 9.00 var det veterinärbesiktning av alla hundar som skulle springa och tävlingarna skulle börja kl 10.00.

**I whippetrace springer hunden två lopp, den sammanlagda tiden av dessa lopp blir avgörande vilken final hunden sedan ska springa i. De fyra snabbaste hundarna springer mot varandra i A-finalen, nästa fyra snabbaste springer i B-finalen, osv.

I varje lopp startar 4 hundar från en startbox, de springer efter en trasa (jaktbytet) fäst i ett snöre som dras av en liten motor. De springer på gräs i rak bana 137 m. I slutet av banan finns en grusgrop där trasan stannar.

I Nevis första lopp kom han iväg sent i starten och slutade trea i loppet med tiden 9,90 sek.
Andra loppet kändes väldigt snabbt och intensivt. När startboxen öppnades och hundarna fullkomligen flög ut kändes det oerhört snabbt och man fick nästan gåshud när man såg vilken otrolig kraft de släpper lös! De flög fram över gräset och Nevis vann med tiden 10,07 sek och blev därmed kvalad till C-finalen. Spännande värre!

Sedan var det dags för lunchpaus och vi pustade ut i skuggan under ett träd, varmt var det i solen och matte e röd som en kräfta redan!

Kl 14.15 var det dags - finalerna startar!!

Gör klart för start...

Flygande start!! Nevis i blått täcke.

Det går rejält fort...!

Loppet är jämnt...! Men Nevis är taggad till tusen...

... och börjar dra ifrån...!

... och vinner med tiden 9,78 sek!

Hann vann! Otroligt roligt, det hade vi inte väntat oss vid första tävlingen o allt. Han var jätteduktig och tyckte det var väldigt roligt, det märks att de älskar att springa!

Det kan gå vilt till i grusgropen när alla hundarna kastar sig efter trasan!
(Dessa foton är tagna i annat lopp, Nevis springer inte här)